Informatie

De DOT 7/8 is een screeningsinstrument dat zeer betrouwbaar de kans schat op taalachterstand en dyslexie bij leerlingen in de groepen 7 en 8 in het Basisonderwijs. Hij is zowel klassikaal als individueel af te nemen via internet. De afname duurt ongeveer een uur en de uitslag volgt onmiddellijk als individueel rapport.

De DOT78 is een goede test (in 90% van de gevallen een goed voorspelling), gemakkelijk in gebruik, een leuke taalles voor de leerlingen, via internet met automatische correctie en direct een overzichtelijke uitslag. Er zijn vier onafhankelijke voorspellingen van de kans op dyslexie. Die vier voorspellingen zijn nodig omdat dyslexie een ingewikkeld probleem is met allerlei individuele varianten. Voor die variatie zijn meerdere voorspellingen nodig. Een uniek kenmerk van de DOT.


Bij voorkeur de hele klas de taalles laten doen
Het is aan te raden niet alleen kinderen met ernstige problemen de test af te nemen, maar ook andere leerlingen. Of zelfs alle leerlingen. Bijvoorbeeld slimme leerlingen met dyslexie kunnen gemakkelijk aan de aandacht ontsnappen. Maar zij kunnen problemen krijgen bij het leren van vreemde talen op de middelbare school. 

Aanwijzing voor de leerkracht
Het is de bedoeling dat de taaltestjes aangeboden worden als een normale taalles en niet als een dyslexietest. Aan het eind van de test wordt het voor de leerlingen pas duidelijk dat het over dyslexie gaat.

Leerlingen werken zelfstandig aan de test
De leerlingen kunnen zelfstandig aan de computer de test maken. De leerling kan enkele deeltests doen en de afname later vervolgen. Omdat de test een tijdregistratie heeft is het wel van belang dat de leerling doorwerkt tot een deeltest af is. Daarna kan er een pauze genomen worden.

Elf afwisselende onderdelen in gemiddeld een uur
1. Dictee
2. Meelezen en fouten aanklikken
3. Onzinwoorden goed of fout
4. Letters invullen
5. Fouten aanklikken in zinnen
6. Zinnen overtikken
7. Wat weet je nog van de zinnen?
8. Moeilijke woorden opschrijven
9. Woorden verkleinen
10. Fouten aanklikken in een verhaal
11. Enkele antwoorden op vragen voor de leerling, de ouders en de juf of meester.